Vinařství Nepraš

Jak to začalo

Vinařství Nepraš jsem objevila tento rok v Praze na výstavě Weinprague. Měli společný stánek s vinařstvím Ilias a jejich "Vlašák" mi velmi chutnal. Ihned po výstavě jsem paní Neprašovou kontaktovala a následně jsem u nich absolvovala degustaci všech jejich skvostů, které jsem si přivezla domů s cílem vybrat ten nejlepší kus. Což v jejich případě bylo opravdu náročné. Vybrat z Rieslingů 3,5,7 byl nadlidský výkon a to nemluvím o Ryzlinku vlašském, Sauvignonu a Rosé.

Co mě zaujalo

"Protože víno, to je kultura" 

Majitel vinařství pan Radomír Nepraš se může pyšnit mnohým. Původním povoláním je památkový architekt, je autorem a zakladatelem projektu Národního vinařského centra a degustační expozice Salon vín ČR. Je rovněž zakladatelem prestiční Aliance vinařů V8. V roce 1999 založil a vedl vinařství Reisten, kde v roce 2012 prodal svůj podíl a založil vlastní rodinné vinařství Vinařství NEPRAŠ & Co.

Vinařství sídlí v obci Pavlov, která  leží na úpatí Pavlovských vrchů nedaleko MIkulova. Tato oblast byla osídlena již v mladší době kamenné. Od 13. století zde žilo německé obyvatelstvo, které bylo odsunuto až mezi roky 1945-46. 

Co mNE zaujalo

Tři slogany: 

1)Cesta - půdní složebí pálavských vinic je výjimečné a zásadně jej ovlivňuje Ernstbrunnský vápenec, který se dostal na povrch při alpinském vrásnění a tvoří východní stráň Děvína a Dívčího kamene - Maidensteinu. Vinice, které po pešlivé přípravě sami vysázeli, jsou ošetřovány v organickém režimu četrnému k přírodě a jsou certifikovány mezinárodní agenturou ABCERT. 

2)Styl - Proces kvašení i zrání vín probíhá pouze v speciálně vyrobených dřevěných sudech z ušlechitlých evropských dubů Quercus robur, Q.petraea/sessilis. Kyslík prostupující stěnami sudů příznivě ovlivňuje vývoj vína i jeho život v čase a současně také minimalizuje potřebu oxidu siřičitého ve víně. Červená vína zrají před lahvováním minimálně 2 roky v barrikových sudech. 

3)Cíl - Cílvěvědomá péče o vinice, redukované výnosy a pečlivá vinifikace s minimálními zásady zachovávají vínům charakter pavlovského terroir. Vína jsou minerální, slaná, mnohdy adstringentní, s vyšší kyselinou a nízkým obsahem reziduálního cukru. Červená vína mají minimalizovaný obsah síry a zásadně jsou táčena do lahví bez filtrace.