Vinařství Masařík

Jak to začalo
K rodině Masaříků mě nasměrovala má kamarádka ze sommeliérského kurzu Gabča. Je to její rodina a už v salónu vín, kde je jejich Floriánka, mě upozorňovala na toto ojedinělé a výjimečné vinařství. A když chcete něco extra, musíte je přece oslovit. Radim se za mnou stavil v Jihlavě a věnoval mi opravdu hodně času, sedli jsem se i jako lidé. Je to hodně přírodní člověk a to, že vše dělají starými metodami, nemusí ani vysvětlovat, to z něj prostě cítíte.
Co mě zaujalo
Radim Masařík je mým druhým vinařem ze slovácké podoblasti z Blatnice pod Svatým Antonínkem. Jedná se o známou vinařskou rodinu s významnou historií a zásluhami ve vinařském světě. Radim o sobě říká, že jsou autentisté. To znamená, že dělají víno tak, jak se vyrábělo v minulosti - bez použití žádné chemie a tradičními postupy. Jejich vína jsou malých šarží, jsou nezaměnitelná a vždy odlišná. První keře byly vysázeny JIŽ v roce 1968.
Dobré vědět
Vinice leží ve viniční trati Floriánky - ve vinařské obci Blatnice pod Svatým Antonínkem. V Blatnici byl také vyšlechtěn Blatnický roháč. Kvůli terroir se to tu nazývá moravské burgundsko, leží v nejzápadnějším výběžku Karpat a protéká tu řeka Morava. Místní podmínky jsou specifické teplými jižními větry, minimem srážek, nadmořskou výškou 320 - 380 m. n. m., hlinito-jílovitou půdou s obsahem vápna a jižními svahy. Vína jsou zde minerální, plná, extraktivní. Jsou zvláštní, jedinečná, originální. Vínem chtějí oslovit milovníky vín, jež si váží a zároveň dokáží ohodnotit tradici moravského vinařství, zvláštnosti vína v jednotlivých odrůdách a v jednotlivých ročnících.

