Vinařství Kadrnka

JAK TO ZAČALO:

První kontakt na Jindru Kadrnku jsem dostala od kolegů ze sommeliérského kurzu. Ihned po jeho skončení jsem paní Kadrnkové zavolala a jela si pro vzorky. Vína jsem přechutnala, ale v tom daném roce mne ještě příliš nezaujaly. Počkala jsem si:) Mezitím Kadrnkovi vyhráli vinařství roku. Letos jsem jim dala druhou šanci a nezklamali, vína mne zaujala. 

 

DOBRÉ VĚDÉT:

Vinařství se nachází v Březí u Mikulova v blízkostí Pálavských a Dunajovských kopců. Zkušenosti pan Kadrnka získával ve vinařství Mikrosvin, poté ve vinařství Galant a naposledy ve vinařství Volařík. Zkušenosti získával i u rakouských kolegů. Díky všem těmto zkušenostem se byl schopen postavit na vlastní nohy a vybudovat rodinné vinařství na současnou úroveň. Obhospodařuje 5 Ha vinic v Mikulovské podoblasti - tratě Ořechová hora a Liščí Vrch.

Ořechová hora má vynikající polohu - leží v nadmořské výšce 260 m. n. m.. Podloží je jílovité, místy sprašovité, s vápencovým podložím, kde se daří zejména burgundským odrůdám, Ryzlinku vlašskému, Ryzlinku rýnskému a Pálave. Ve vůni najdeme vlašský ořech, rozinky, minerálnost a ovocnost. V chuti medovost, ovocnost, slanost.  

Liščí vrch - leží na mírném svahu, s jižní expozicí. Půda je jílovitá s vyšším obsahem vápníku. Pěstuje se zde Ryzlink vlašský, Rulandské bílé nebo Veltlínské zelené. Vína se vyznačují kořenitostí, mandlovostí, ovocností a minerálností. V chuti kořenitou madlovostí až se slanou dochutí. 

 

CO MNE ZAUJALO:

J. Kadrnka klade při výrobě důraz na minimalizaci chemických zásahů a šetrný přístup ke keři . Devizou jsou vlastní vinice, šetrný ruční sběr do beden a rozumné zatížení keře. Se sírou pracuje jen v omezené míře. Bílá a rosé vína jsou v nerezových tancích, červená zrají v dřevěných sudech. Specialitou je výroba bílých vín na sudu (akatovém a dubovém.