Vinařství Ilias

Jak to začalo
O vinařství Ilias jsem slyšela mnoho slávy ze všech stran. Až letos mne cesty zavály na jejich stánek a nechala jsem si zaslat vzorky, ze kterých jsem 2 vzorky vybrala a další jistě budou přibývat.
Co mě zaujalo
K filozofii firmy patří značná míra volnosti, kterou dopřávají svým zákazníkům. Na našich etiketách totiž nenajdete popis, jaké chutě a vůně v té či oné lahvi hledat. To vše ponechávají zcela na představivosti, chuťových pohárcích a čichových buňkách milovníků jejich vín. Převážná většina jejich vín pochází z vlastních vinic o celkové rozloze 6 ha. Ve viniční trati U třech panen pěstují Ryzlink rýnský, od roku 2017 také Merlot a Pinot Noir. U božích muk Veltlínské zelené a Slunný vrch, kde pěstují ostatní odrůdy. Na viniční trati U třech panen byly vinohrady, které byly původně osázeny Modrým Portugalem, postupně nahrazeny jinými odrůdami a to Ryzlinkem rýnským a také jinými červenými odrůdami. Před několika lety své portfolio rozšířili o 20 let starý vinohrad U božích muk, ze kterého od roku 2009 sklízí Veltlínské zelené. Vinohrady na Slunném vrchu byly vlastnoručně vysázeny v letech 2002-2003. Kapacita vinařství je přibližně 25 tisíc lahví/ročně.
Dobré vědět
Vinařství Ilias je poměrně mladé vinařství a vzniklo z velké lásky k Pavlovu. Jejich první demižony byly vyrobeny za pomoci Radka Nepraše . Z vinaření koníčka se postupem času stalo vinaření jako práce, která zajistila živobytí rodině. Od roku 2011 vyrábí víno v bio kvalitě. Vína neošetřují chemickými prostředky, ale v boji proti škůdcům, nemocem a nepřízni počasí používají šetrné přírodní přípravky, jako například fenyklový olej, prášek do pečiva nebo vodní sklo, případně povolené ochranné prostředky na bázi síry a mědi.
Filosofie výroby vinařství Ilias
Bílá vína kvasí a zrají v nerezových tancích, červená pak v dřevěných sudech barrique. Doba zrání v tancích resp. sudech se pohybuje od 8 do 24 měsíců. Součástí filozofie výroby bio vín je nejen absence použití chemických postřiků na vinicích, ale také výroba vína bez použití moderních přípravků ovlivňujících chuť a vůni. Přístup k výrobě vín se podřizuje skutečnosti, že patent na jejich výrobu má příroda a tudíž není nutné jí řízenému procesu pomáhat umělými prostředky. Díky tomu je pak v chuti jejich vín jasně zřetelný minerální charakter typický pro pálavské viniční tratě s vysokým obsahem vápníku v půdě. Jejich vína se vyznačují nejen nízkým obsahem síry (od 48 mg/l do 100 mg/l veškeré síry), ale v prvním roce zrání v lahvi také jemnou perlivostí. Tato perlivost je důsledkem skutečnosti, že s víny ve sklepě příliš nemanipulujeme, tudíž kysličník přirozeně vytvořený v průběhu kvašení nemá možnost se uvolnit. Bohužel tato vlastnost je často i relativně zkušenými degustátory zaměňována za průvodní znak sekundárního kvašení, což je mnohdy poškozuje například na různých soutěžích.


