Vinařstí Kamil Prokeš

Kamil Prokeš

Jak to začalo

Kamil mne učil ve vinařské akademii, vyučoval o jeho specialitě - o sektech.  Tam mne ještě ani nenapadlo, že od něj jednou budu víno odebírat. Brala jsem ho za "výrobce sektů" , ale ještě ne za skvělého vinaře. V mezidobí Kamil získal mnoho ocenění v sabráži, vyučoval na fakultě

Co mě zaujalo

motto: "Jinak než s láskou víno vyrábět nejde"

Kamil je nejen skvělý vinař a sommeliér, ale trojnásobný mezinárodní mistr v sabráži, což je useknutí hrdla lahve různými způsoby a různými předměty.  Všichni 3 jeho synové jsou nejmladší sekáči sektů - jsou zapsáni v národní knize rekordů. Je předsedou spolku "Mladí vinaři", který sdružuje nadějné vinaře pod hranicí 40 let, jež vyrábí víno ve svých vinařstvích. 2007 založil s bratrem společné vinařství (Proqin), které před 3 lety opustil a pustil se na solovou dráhu O víně přednáší, působí na fakultě Menedelovy univerzity jako odborný asistent

Dobré vědět

Začátek vinařské historie rodiny sahá do roku 1884, kdy Bartoloměj Stávek přišel z Čejkovic do Němčiček. Ten byl spolužákem T. G. Masaryka a zakladatel rodové vinařské tradice, na kterou Kamil navazuje. Kamil se začal vinařstvím naplno zabývat v roce 1999. Jeho životním krédem je dle profesora Krause: "Nevyzkoušené je nepoznané". Je specialistou na výrobu šumivých vín klasickou metodou kvašení v lahvi. Zdrojem hroznů jsou vlastní 2 Ha vinohrady. Drží se zásady zachování terroir, vyloučení chemických přípravků a minimalizaci enologických zásahů. 

Kamil Prokeš Kamil Prokeš Kamil Prokeš Kamil Prokeš Kamil Prokeš Kamil Prokeš