Milan Sůkal

Jak to začalo
Setkání s Milanem Sůkalem bylo pro mne velkou výzvou. Ono najít ve slovácké podoblasti opravdu kvalitního vinaře je docela složité. Ne, že by tu nebyli, ale převládá starší generace vinařů, která se ne tolik posouvá vpřed jako jejich konkurence z jiných podoblastí. Když jsem se zeptala vinařů, koho by mi doporučili, tip padl jednoznačně na pana Sůkala. Ale prý to nebude úplně jednoduché ho dostihnout. Prý už nikoho nového nechce. Dodává do významných michelinských restaurací, rozhodně k vám jen tak nepřijede. To bych se na to podívala. Náhoda tomu chtěla, právě se konaly otevřené sklepy Nového Poddvorova a kdo se účastnil? Milan Sůkal. Měla jsem jasno, osud zafungoval. Na sklepích jsem jeho víno poprvé ochutnala a hned druhý den jsem začala pana Sůkala uhánět s osobní schůzkou. Bylo to asi to nejkomplikovanější. Díky jeho pracovnímu vytížení, práci ve vinici, po mnoha telefonátech mě přece jen přijal a já si jeho víno odvezla.
Co mě zaujalo
Opět etikety. Ty jeho jsou hodně tradiční, na první pohled svádí k podceňování, ale to, co je uvnitř rozhodně za zkoušku stojí. Rodinnou firmu založil Miloslav Sůkal v roce 1990. Milan Sůkal převzal vinařství v roce 1996, do roku 2003 spolu vysázeli 5 ha nových vinic. V roce 1996 začal s výrobou vysoce jakostních a přívlastkových vín.
Dobré vědět
Vinařství produkuje na 10 ha vinic asi 50 000 lahví ročně. Jejich hlavními odrůdami jsou Pinot noir, Merlot, Zweigeltrebe, Cabernet Moravia, Rulandské šedé, Tramín, Chardonnay a Muller. Ve vinařství zraje 25 % produkce v keramických nádobách s mikrooxidačními vlastnostmi, které mají v logu v etiketě, 25 % v dubových francouzských sudech, 50 %v nerezových tancích. Důraz tu kladou na maximální péči o vinici a o individuální přístup ke každému keři. Jejich cílem je vyrábět vína, ze kterých je cítit spojení půdy, podnebí, révy, vinaře = terroir. Vína Milana Sůkala se prosadila do nejlepších restaurací v ČR, bývají vybrána k slavnostním obědům při návštěvách státníků z jiných zemí, o řadě ocenění nemluvě. Prostě špička.



